đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Mapparna som ger e-posten struktur

| | | | | LĂ€stid: 7 minuter (7216 tecken)

Ett sÀtt att hantera inflödet Àr att fundera pÄ vad en *vet* Àr viktigt och vad en *vet* Àr mindre viktigt och lÄta tekniken automatiskt hantera de mail som faller i nÄgon av de bÄda kategorierna. Automationen handlar om att anvÀnda filterfunktioner i bÄde e-postprogram och pÄ e-postserver för att flytta inkommande mejl till en specifik mapp eller anvÀnda en smart mapp för att visa ett urval av det som finns i min inkorg.

Burkar med legobitar och en hand som slÀpper ner en grön bland de andra gröna.

Inkorgen Àr inte ett arkiv. Det Àr en av de viktiga principer jag lyfter fram nÀr jag förelÀser om e-post pÄ Workhack. Det finns flera anledningar till varför inte lÄta avklarade mejl skvalpa kvar i inkorgen. Inte minst överblick, att med ett snabbt ögonkast kunna fÄ en kÀnsla av vad som ÄterstÄr att göra. Med massor av gammal e-post i inkorgen försvinner den möjligheten.

Men om inkorgen inte ska vara arkivet krĂ€vs ett annat arkiv. “Vilka mappar behöver jag?” Ă€r en vanlig frĂ„ga. Efter tycke, smak och behov, brukar jag svara. Om en anvĂ€nder ett e-postprogram eller mejltjĂ€nst med bra sökfunktion funkar det ofta alldeles utmĂ€rkt att bara ösa ner allt i en och samma arkivmapp och sen anvĂ€nda sökfunktionen för att hitta det en letar efter. Andra föredrar en mer komplex mappstruktur med mappar för enskilda projekt och kontakter. Det kan funka ocksĂ„. SjĂ€lv kör jag en hybrid: Specifika mappar för de uppdragsgivare jag jobbar allra mest Ă„t, ett stort arkiv för resten.

Det Àr att man arkiverar sin e-post som Àr det viktiga. Inte hur.

DÀr mapparna dÀremot kan spela en vÀldigt stor roll Àr i gallringen av inkommande e-post. HÀr kan ett smart system göra stor skillnad för hur hanterlig e-postskörden kÀnns.

Ambitionen Àr att automatiskt vaska fram det som Àr viktigt och att lyfta undan det som Àr mindre viktigt. Och det som faller mellan de bÄda stolarna fÄr en hantera för hand.

Ett prioriterat angreppssÀtt #

Om all inkommande e-post hamnar i inkorgen, utan nÄgon form av automatisk gallring finns tre huvudsakliga sÀtt att ta sig an det hela: Börja med det senaste mejlet och jobba sig bakÄt, börja med det senaste och jobba sig framÄt eller sortera efter avsÀndare och ta sig an de viktigaste kontakterna först.

Det senare alternativet Àr min rekommendation för den som varit borta för e-posten sÄ lÀnge att det hunnit samlas massor av inkommande post pÄ hög. En sortering efter avsÀndare istÀllet för i kronologi gör att det gÄr snabbare att hitta det som Àr viktigt.

SÄ varför inte automatisera den processen? LÄt e-postprogrammet automatiskt gallra fram de avsÀndare som Àr viktiga för dig1.

Ett sÀtt att hantera inflödet Àr att fundera pÄ vad en vet Àr viktigt och vad en vet Àr mindre viktigt och lÄta tekniken automatiskt hantera de mail som faller i nÄgon av de bÄda kategorierna. Automationen handlar om att anvÀnda filterfunktioner i bÄde e-postprogram och pÄ e-postserver för att flytta inkommande mejl till en specifik mapp eller anvÀnda en smart mapp2 för att visa ett urval av det som finns i min inkorg. Vi börjar med det viktiga.

Vad Àr viktigt? #

Svaret beror givetvis pÄ vem som stÀller frÄgan, men jag tror inte att variationen Àr sÀrskilt stor. För mig Àr följande kategorier de som Àr viktiga:

Vad Àr mindre viktigt? #

I den hÀr kategorin hamnar i huvudsak e-post dÀr avsÀndaren Àr en dator. Det Àr nyhetsbrev, reklamutskick och annat. Saker som det inte spelar nÄgon roll nÀr jag lÀser, men som jag vill slÀnga ett öga pÄ nÀr jag hinner. TvÄ typer av avsÀndare: KÀnda och okÀnda.

Det som varken Àr viktigt eller oviktigt #

Kvar har jag nu den e-post som jag pÄ förhand inte kan avgöra om den Àr viktig eller mindre viktig. Den ligger kvar i inkorgen tillsammans med det som jag vet Àr viktigt och jag tar mig an den nÀr jag hinner, nÄgon gÄng varje dag.

Först lÀser jag och agerar pÄ det som dykt upp i de smarta mapparna. Svarar, skapar att göra-uppgifter och sen flyttar till rÀtt arkivmapp. DÀrefter hoppar jag ner i den faktiska inkorgen, och kvar dÀr finns dÄ det som inte var viktigt och dök upp i nÄgon av de smarta mapparna men inte heller kunde klassificeras som mindre viktigt och automatiskt flyttats undan av e-postservern.

Smart mapp eller filter pÄ servern? #

En viktig grundprincip som Ă€r vĂ€rd att poĂ€ngtera: Bara den e-post som jag pĂ„ förhand vet Ă€r mindre viktig lĂ„ter jag e-postservern stoppa i en annan mapp Ă€n inkorgen. Allt annat, det som jag vet Ă€r viktigt eller det som jag pĂ„ förhand inte vet i vilken kategori det hör hemma, fĂ„r ligga kvar i den “fysiska” inkorgen pĂ„ servern.

Anledningen till det hÀr upplÀgget Àr att jag inte bara anvÀnder min dator för att kolla e-post utan Àven mobiltelefon och surfplatta. DÀr finns inte samma möjligheter att anvÀnda smarta mappar för att göra en virtuell sortering av det som ligger i inkorgen. IstÀllet fÄr jag lÀsa allt som ligger dÀr. Men genom att dÄ flytta undan nyhetsbrev och reklamutskick till andra mappar blir sÄnt som Àr viktigt eller sÄnt jag pÄ förhand inte kan gissa om det Àr viktigt eller oviktigt som ligger kvar i inkorgen och dÀrmed Àr vad jag ser nÀr jag anvÀnder mobiltelefonen för att kolla e-posten.

Att hitta svar pÄ mejl jag skickat #

En av de smarta mapparna kan krÀva en sÀrskild förklaring: Den som innehÄller svar pÄ e-post jag sjÀlv har skickat. Hur kan jag lÄta e-postprogrammet hitta dem mejlen i min inkorg?

Genom att leta efter mejl som har thoresson.net (det domÀnnamn jag anvÀnder för min mejl) i en in-reply-to-header.

Ett mejl innehĂ„ller dels den text vi som mĂ€nniskor lĂ€ser. Men bakom kulisserna finns ocksĂ„ en massa information som datorerna pĂ„ nĂ€tet anvĂ€nder, bland annat för att se till att e-post kommer fram till rĂ€tt mottagare. Den hĂ€r informationen finns i mejlets sĂ„ kallade header – och en typ Ă€r alltsĂ„ uppgifter om vems mejl ett nytt meddelande Ă€r svar pĂ„.

Genom att lÄta mitt e-postprogram4 leta efter in-reply-to-headern och om den finns se om den innehÄller thoresson.net kan det alltsÄ hitta e-post som Àr svar till mig och visa dem i en smart mapp.

Fler tips #

Patrik FĂ€ltström, internetexpert med en mejlskörd som vida överstiger min, har skrivit tvĂ„ bra blogginlĂ€gg om hur han tar sig an 10000-15000 mejl i mĂ„naden: How I manage my email och How I run email – Updated version.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]


  1. Ett alternativ hĂ€r Ă€r givetvis att anvĂ€nda Googles Gmail som har algoritmer som successivt lĂ€r sig vilka kontakter som Ă€r viktiga och stoppar dem i en sĂ€rskild mapp. Jag vet mĂ„nga som Ă€r nöjda med den funktionen, men sjĂ€lv har jag aldrig kĂ€nt mig bekvĂ€m med Gmail och dĂ€rmed inte heller med tjĂ€nstens prioriterade inbox. ↩
  2. En smart mapp gĂ„r att jĂ€mföra med en sökning. Den har tvĂ„ bestĂ„ndsdelar: En eller flera söktermer och en eller flera mappar dĂ€r sökningen utförs. Ett typexempel Ă€r att leta efter alla mejl frĂ„n en viss avsĂ€ndare i inkorgen. Finessen Ă€r att det dĂ„ rĂ€cker med en titt i den smarta mappen för att se om nĂ„got mejl frĂ„n den kontakten har kommit. Och ofta krĂ€vs inte ens en titt i mappen, de flesta e-postprogram kan indikera att det finns ett eller flera olĂ€sta mejl i en smart mapp genom att visa en siffra. De smarta mapparna finns bara i e-postprogrammet, medan de filter som finns pĂ„ servern faktiskt flyttar e-post till en annan mapp Ă€n inkorgen. ↩
  3. Mitt e-postsystem Ă€r baserad pĂ„ e-postprotokollet IMAP4. Det innebĂ€r att all min e-post finns lagrad pĂ„ min e-postserver. DĂ€rmed kan jag komma Ă„t den oavsett vilken pryl jag befinner mig vid för tillfĂ€llet. Dator, telefon, surfplatta funkar lika bra som en lĂ„nad dator dĂ€r jag anvĂ€nder webbgrĂ€nssnittet hos min e-posttjĂ€nst. ↩
  4. Jag anvĂ€nder Mailmate pĂ„ Mac, men liknande filterfunktioner finns i andra program ocksĂ„. ↩